Scheepsleverancier verzet zich tegen BPF verplichtstelling

Scheepsleverancier verzet zich tegen BPF verplichtstelling

Scheepsbevoorradingsbedrijf Terneuzen Bonded Stores (TBS) verzet zich tegen de uitspraak van het bedrijfstakpensioenfonds (BPF) Foodservice over de verplichtstelling. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het niet onder de reikwijdte van het BPF valt, maar het pensioenfonds geeft niet op. Het leek alsof de zaak in november was opgelost, maar door een wijziging in de regels is de discussie herstart. ‘Het is om moedeloos van te worden’, zegt Jan Wiltink van TBS. Het bedrijf geeft zijn verzet echter niet op. De bevoorrader wil koste wat het kost niet onder het pensioenfonds vallen. Volgens directeur Peter Hamelink zouden de kosten voor pensioen anders wel drie keer zo hoog worden.

Meerdere aanvechtingen BPF

TBS is niet het eerste bedrijf dat het niet eens is met de verplichtstelling van een pensioenfonds. Reiswebsite Booking.com vocht met succes aan dat het onder het pensioenfonds van de Reisbranche viel. Booking.com voorkwam daarmee een fikse premieafdracht.

Nederland telt 54 pensioenfondsen die verplicht zijn gesteld binnen een bepaalde sector, bijvoorbeeld Bouw. Dat betekent dat alle werknemers binnen zo’n sector verplicht zijn aangesloten bij zo’n fonds en hun werkgevers premies voor hen moeten afdragen. Het is alleen niet altijd duidelijk of een bedrijf binnen zo’n sector valt of niet. TBS werd vorig jaar compleet verrast toen het een aanschrijving van het pensioenfonds Groothandel in Levensmiddelen kreeg met de mededeling dat het onder het fonds viel en met terugwerkende kracht tot 2001 pensioenpremies moest afdragen. Volgens Wiltink zou dat om ruim één miljoen euro gaan.

‘Van vooraf aan beginnen’

Behalve dat dit een enorme kostenpost zou zijn, was TBS het ook principieel niet eens met het besluit. “We zijn helemaal geen groothandel. We leveren goederen aan schepen voor hun eigen gebruik. Zij verkopen die niet door,” zegt Wiltink. Vandaar het bezwaar en uiteindelijk kregen zij hun gelijk. “Daartoe moesten we wel van al onze 120.000 producten aantonen of ze wel of niet onder de verplichtstelling vielen. Een hels karwei, maar het is gelukt,” aldus Wiltink.

De opluchting hield niet lang stand. In februari kreeg de scheepsleverancier opnieuw een aanschrijving. De verplichtstelling (en naam) zijn recentelijk aangepast, waardoor TBS nu wel onder het fonds valt, stelt pensioenfonds Foodservice.

Bezwaar maken

De ironie is dat de wijziging juist discussies wil verminderen en voorkomen over verplichtstelling. “In het verleden is er veel geprocedeerd door bedrijven, omdat er onduidelijkheid was. Het is jammer dat de wijziging voor dit specifieke bedrijf wellicht ongelukkig uitpakt,” aldus Jelle Griffioen, werkgeversvoorzitter van het pensioenfonds. Volgens Griffioen is het fonds er echter niet op uit om bedrijven dwars te zitten. “Maar wij moeten handhaven, omdat we anders het risico lopen dat we pensioenen moeten betalen, waarvoor geen premie is betaald. In dat geval komt de rekening daarvoor terecht bij alle andere deelnemers van ons pensioenfonds.”

Wiltink is op zijn zachtst gezegd niet blij met de situatie. “Het besluit is nu enorm opgerekt. En wij kunnen er niets tegen doen, want het is een Rijksbesluit.” Volgens Teun Huijg, advocaat bij Held, had het bedrijf wel bezwaar kunnen maken tegen de wijziging, maar alleen voordat het besluit werd gepubliceerd. De kritiek over de totstandkoming van dit soort besluiten is herkenbaar. “Dat is een sluimerend punt. De verplichtstelling wordt vastgesteld door de werkgevers en vakbonden in een branche, maar er worden regelmatig vraagtekens gezet of zij wel representatief genoeg zijn.”

Bron: Financieel Dagblad

Over de schrijver