Werkingssfeeronderzoek: hoe werkt dat?
Ben je binnen jouw bedrijf verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden? Zoals het wel of niet aanbieden van een pensioenregeling voor het personeel? Dan is het belangrijk dat je weet dat mogelijk een werkingssfeeronderzoek moet worden uitgevoerd. In deze blog leggen we precies uit wat dit onderzoek is en wanneer het nodig is.
Wat zijn pensioenfondsen?
Om werkingssfeeronderzoek uit te leggen, is het belangrijk om in het Nederlandse pensioenstelsel te duiken. We kijken hierbij specifiek naar collectief pensioen, dus pensioenopbouw van werknemers via de pensioenregeling van de werkgever. Aan de ene kant zijn er pensioenfondsen die verplicht zijn voor bepaalde bedrijfstakken. Rond de 80 procent van alle werkgevers in Nederland behoort tot een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds (BPF). De overige 20 procent van de werkgevers heeft vrije keuze heeft voor een verzekerde pensioenregeling.
Bij veel bedrijven is direct duidelijk of zij zich moeten aansluiten bij een BPF. Uitgebreid onderzoek is dan niet nodig. De moeilijkheid zit ‘m bij de groep bedrijven waarvan dit niet in één oogopslag duidelijk is. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de werkzaamheden die verricht worden en het aantal werknemers in loondienst.
Werkingssfeeronderzoek uitgelegd
Bij werkingssfeeronderzoek wordt gecontroleerd of een werkgever verplicht is zich aan te melden bij een pensioenfonds. Dit kun je het beste door een onafhankelijke partij laten uitvoeren.
- In de eerste plaats kijkt de deskundige naar de (openbaar) beschikbare gegevens van de onderneming. Zoals de website, inschrijving bij de KvK en functieomschrijvingen van de werknemers.
- Daarna volgt de beoordeling van het overzicht van bestaande pensioenfondsen en de toetsing van de werkzaamheden.
- Bij de meeste organisaties zijn de eerste twee stappen voldoende om tot een conclusie te komen, maar we zien ook steeds vaker dat er onduidelijkheid bestaat, omdat bedrijven zich met verschillende activiteiten bezighouden. Als die onduidelijkheid er is, gaat het onderzoek verder. Er worden aanvullende gegevens opgevraagd om tot een oordeel te komen. Bijvoorbeeld een specificatie van de werkzaamheden per medewerker.
Conclusies werkingssfeeronderzoek
Uit het werkingssfeeronderzoek volgt een van de drie conclusies:
- Aansluiten is niet verplicht
- Aansluiting is verplicht
- Onderzoek geeft onvoldoende uitsluitsel
Vanzelfsprekend is het belangrijk dat er snel actie genomen wordt als aansluiting verplicht is. Wanneer jouw organisatie ten onrechte niet is aangesloten bij een pensioenfonds, kan dit grote gevolgen hebben.
Bij verplichte aansluiting kijkt de deskundige daarom ook naar de mogelijke terugwerkende kracht van de verplichtstelling en de mogelijkheid tot vrijstelling. Dit gebeurt in overleg met de werkgever en het bedrijfstakpensioenfonds. Enkele mogelijke uitkomsten van dit overleg zijn dat de onderneming inderdaad al jaren aangesloten had moeten zijn bij een BPF, dat een verzekerde pensioenregeling onterecht is afgesloten of dat door verandering in werkzaamheden de situatie is veranderd.
Wanneer laat u dit onderzoek doen?
Om verschillende redenen en op verschillende momenten kunt u werkingssfeeronderzoek laten uitvoeren. Wij sommen ze voor u op:
- Bij de start van de onderneming;
- Wanneer de werkzaamheden van uw onderneming wijzigen
- Wanneer de verhouding personeel in loondienst wijzigt ten opzichte van interim werknemers
- Vanwege de aanschrijving door een BPF
- Wanneer u als adviseur, advocaat of accountant een advies moet geven over pensioenregelingen
- Wanneer u als werkgever een eerder gegeven werkingssfeerverklaring wilt laten controleren
Wij kunnen een werkingsfeeronderzoek voor u uitvoeren
BPF-CAO Auditbureau is volledig gericht om BPF risico’s bij u of bij uw cliënten te onderzoeken en te elimineren. Ook kunnen wij u ondersteunen met deskundige bijstand. Zorg dat u zeker weet waar u staat. Vraag een offerte aan voor een werkingssfeeronderzoek. Na ontvangst van uw offerteverzoek neemt een van onze specialisten contact met u op om te kijken hoe wij u van dienst kunnen zijn en welke kosten er voor u zijn.