Het werkingssfeeronderzoek is een onderzoek waarbij de werkzaamheden binnen de onderneming vergeleken worden met de werkzaamheden zoals die in het hoofdzakelijkheidscriterium zijn omschreven. Deze vergelijking wordt gemaakt op basis van criteria zoals loonsom, omzet werkzaamheden en/of de gewerkte uren.
Door preventief of een validatie werkingssfeeronderzoek te laten uitvoeren kunt u de risico's van een verplichte aanschrijving bij een bedrijfstakpensioenfonds in kaart laten brengen. Jurisprudentie toont aan dat de terugwerkende kracht bij deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds/ cao tot wel 20 jaar terug kan gaan, met mogelijk zeer ingrijpende gevolgen.
Bedrijfsvoering is aan verandering onderhevig. Hierdoor is het mogelijk dat er wijzigingen plaatsvinden in de genoemde criteria en dat uw bedrijf hierdoor onder een andere bedrijfstakpensioenfonds/cao valt. Wanneer dit het geval is, is het raadzaam om preventief/ ter validatie een werkingssfeeronderzoek te laten uitvoeren.
Als u al bent gesignaleerd door een BPF is het van cruciaal belang om uw strategie te bepalen voordat u gegevens aanlevert. Het aanleveren van gegevens hoeft u in beginsel alleen te doen als het duidelijk is dat u onder de werkingssfeer valt.
Het is raadzaam om onafhankelijk onderzoek te doen naar de werkingssfeer als tegenhanger van het onderzoek dat het BPF reeds heeft gedaan. Zowel uw eigen pensioenadviseur als het BPF zijn uiteraard niet onafhankelijk.
"Geen premie, wel pensioen."
Wanneer een werknemer kan aantonen dat hij bij een bedrijf heeft gewerkt dat onder een BPF had moeten vallen, kan de werknemer aanspraak maken op pensioenuitkering zonder dat hiervoor premie is betaald. Het BPF zal de schade die hier uit voortvloeit verhalen op de werkgever. Een niet aangesloten werkgever is dus een groot risico voor een BPF.
Een werkingssfeeronderzoek laten uitvoeren nadat u door een BPF bent aangeschreven brengt meer risico's en onzekerheid met zich mee. Daarnaast bent u volgens art. 4 Wet Bpf 2000 verplicht naar de uitkomsten van het onderzoek te handelen, ongeacht de gevolgen voor uw bedrijfsvoering of voor die van uw cliënt.
Uit het werkingssfeeronderzoek volgt een van deze drie conclusies:
1. Aansluiten is niet verplicht;
2. Aansluiting is verplicht;
3. Onderzoek geeft onvoldoende uitsluitsel.
De laatste uitkomst, namelijk 'Onderzoek geeft onvoldoende uitsluitsel' is niet altijd te vermijden. In het uiterste geval is het eerste aanleg aan de kantonrechter om hier een oordeel over te geven. Momenteel lopen er veel procedures over uitlegkwesties. BPF problematiek en werkingssfeer in het bijzonder is daarom een complex juridisch terrein. Verkeerde of niet goed onderbouwde conclusies kunnen de situatie aanzienlijk compliceren.
Het doel van een Quickscan is om in hoofdlijnen te onderzoeken of er mogelijk sprake is van deelname aan een verplichte cao en/of bedrijfstakpensioenfonds. Hierbij wordt een beperkt onderzoek gedaan waarbij gekeken wordt naar de werkzaamheden en/of activiteiten die door een bedrijf worden uitgevoerd. De resultaten van een Quickscan kunnen aanleiding zijn tot een uitgebreider werkingssfeeronderzoek.
aanvragen
Werkgever
Als werkgever dient u volledig te kunnen vertrouwen op het uitgevoerde werkingssfeeronderzoek en de hieraan verbonden conclusie door uw accountant of adviseur. Bestaat er twijfel? Vermijd risico's en laat een eerder afgegeven weringssfeeronderzoek door ons auditen. Dit biedt u de maximale zekerheid.
Accountant
Uw klant is aangeschreven door een BPF. Als accountant kunt u twee dingen doen.
1 Ons inschakelen om een werkingssfeeronderzoek te laten uitvoeren voor uw klant;
2 Zelf een werkingssfeeronderzoek uitvoeren als BPF deskundige. Dat is mogelijk na het afronden van een driedaagse BPF opleiding en het afleggen van een examen. Meer informatie hierover vindt u hier.
Pensioenadviseur
U geeft dagelijks pensioenadvies. Bij complexe BPF vraagstukken kunnen wij u helpen variërend van een second opinion door een audit op uw rapport, tot het volledig uitvoeren van het werkingssfeeronderzoek.
Stappenplan BPF werkgever
Stappenplan BPF accountant
Heeft u direct een vraag?
Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!