Advies verplichte deelname bpf

Geldt voor uw organisatie een verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds? Onze pensioenadviseurs beantwoorden deze vraag voor u.

Verplichte deelname bedrijfstakpensioenfonds

Met uw onderneming kunt u op basis van de werkzaamheden onder de verplichte deelname van een bedrijfstakpensioenfonds vallen. In dat geval bent u wettelijk verplicht zich te melden bij het betreffende bedrijfstakpensioenfonds (afgekort BPF). Dit kan grote financiële gevolgen hebben, zowel voor de toekomst, maar ook met terugwerkende kracht. Ons advies is om daarom eerst goed te onderzoeken of er echt sprake is van een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Wij helpen u hiermee.

Financiële gevolgen bij onterecht niet aansluiten BPF

Als u zich vergeet aan te melden kan een BPF met terugwerkende kracht de premie alsnog innen. Dit gaat om hele grote bedragen. Bedrijfstakpensioenfondsen doen zelf actief onderzoek om bedrijven op te sporen die onder de verplichtstelling vallen. Dit komt omdat werknemers pensioenaanspraken op het fonds kunnen verhalen. Daarom is het als bedrijf of ondernemer belangrijk om goed uit te zoeken of deelname aan een BPF verplicht is.

Verplichte deelname pensioenfonds voor werkgevers

Sommige bedrijven denken dat het hebben van een andere pensioenregeling ook volstaat als er sprake is van verplichte deelname aan een pensioenfonds. Dat is echter niet zo. Van bedrijven wordt verwacht dat zij de wet kennen. U moet dus zelf controleren of u onder een verplichtstelling valt. Laat daarom altijd een onderzoek doen of het bedrijfstakpensioenfonds verplicht is.

Pensioenfonds verplicht of niet?

Is voor u het pensioenfonds verplicht of niet? Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Dit komt omdat ondernemingen zich vaak bezighouden met verschillende werkzaamheden. Daardoor is het lastiger de onderneming in een categorie te plaatsen. Ook kunnen de werkzaamheden en regels voor verplichte aansluiting pensioenfonds door de jaren heen wijzigen. Er zijn dus meerdere factoren belangrijk voor het beantwoorden van deze vraag. Om die reden wordt dit onderzoek meestal uitbesteed. Zodat u uiteindelijk een onderbouwde conclusie heeft of u verplicht bent voor deelname aan een BPF of niet.

Aangeschreven door BPF: verplicht bedrijfstakpensioenfonds

Heeft u een brief ontvangen van een BPF waarin staat dat een verplicht bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is? Dan is het zaak om snel in actie te komen. Want het betekent vaak niet alleen extra kosten voor de toekomst, maar ook met terugwerkende kracht. Had u bijvoorbeeld al drie jaar personeel in dienst en was er geen aansluiting bij het BPF terwijl zij vinden dat hiervoor een verplichtstelling was? Dan moet u ook voor de afgelopen drie jaar de pensioenpremie betalen. Daarom is het extra belangrijk om te controleren of wat het BPF zegt wel klopt. Het is daarom goed om ook nadat u bent aangeschreven door een BPF alsnog zelf onderzoek uit te laten voeren. Dit doet u door een onderzoek uit te laten voeren door een pensioenspecialist. 

Advies over verplichte deelname bedrijfstakpensioenfonds

Is pensioenfonds verplicht voor u? Dat is wat wij voor u onderzoeken. Dat doen we met een werkingssfeeronderzoek. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel 085 130 11 39 zodat we kennis kunnen maken en daarna voor u aan het werk kunnen gaan. Een goed onderzoek naar verplichte aansluiting bij een pensioenfonds kan grote financiële problemen voorkomen.


Offerte werkingssfeeronderzoek aanvragen