arrow_drop_up arrow_drop_down

Voor u als werkgever

Werkingssfeeronderzoek


Valt uw onderneming onder een bedrijfstakpensioenfonds of niet? Uw adviseur of accountant stelt dit in een werkingssfeerverklaring. Laat ons als onafhankelijke partij de werkingssfeerverklaring controleren van uw pensioenadviseur of accountant.

Wat te doen bij een aanschrijving door een bedrijfstakpensioenfonds (BPF)?

Bent u aangeschreven door een bedrijfstakpensioenfonds? Voor deze situatie helpen wij u een passende strategie te vinden, in samenwerking met accountants en advocaten. Op basis van uw casus bieden wij advies en ondersteuning.

Deskundige bijstand/ Consultancy

Damage control is een van de zaken waar onze BPF deskundigen over kunnen meedenken. Schakel de deskundige bijstand in!

Download het stappenplan over BPF

Het stappenplan is speciaal voor u ontwikkeld. Bekijk de bladerbare versie via onze website of download het bestand om te gebruiken als naslagwerk.

Het belang van juiste aansluiting 

bij een bedrijfstakpensioenfondsverkeerde bedrijfstakpensioenfonds

Met terugwerkende kracht 

Wanneer blijkt dat uw onderneming bij het verkeerde BPF aangesloten is, of erger nog: helemaal niet is aangesloten terwijl dit wel verplicht is, kan dit enorme financiële gevolgen hebben.


Het bedrijfstakpensioenfonds zal de onderneming dan met terugwerkende kracht aansluiten. Dit houdt in dat de achterstallige pensioenpremies afgerekend dienen te worden aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds kan daarbij tot wel 20 jaar terug in de tijd gaan.

vordering pensioenfonds

Vordering kan zelfs

faillissement betekenen

Een vordering van het pensioenfonds kan hoog oplopen. Zo kunnen de jaarpremies al snel tussen de € 5.000,- en € 7.500,- per werknemer uitvallen. Bij een onderneming met 20 werknemers betekent dit al gauw een vordering van

€ 100.000,- voor elk jaar met terugwerkende kracht naar de verplichte aansluitingsdatum.


Een vordering van dergelijke premies over 20 jaar betekent dan ook voor menig onderneming faillissement.

Download het gratis stappenplan

Voorkom de grootste BPF fouten, weet wat te doen bij een aanschrijving en download het GRATIS stappenplan met aandachtspunten voor slimme werkgevers.


BPF Handboek