Booking.com valt toch onder verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds

Booking.com valt toch onder verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds

Booking.com moet zich alsnog aansluiten bij het pensioenfonds voor de reisbranche. Het concern verzette zich daartegen en vindt zichzelf vooral een technologieplatform, maar het gerechtshof in Den Haag is het daar niet mee eens. Moederbedrijf Booking Holdings houdt rekening met een extra kostenpost van 405 miljoen euro. In eerdere uitspraken gaven de rechtbank en het gerechtshof van Amsterdam juist Booking.com gelijk.

De discussie: internetbedrijf of reisagent

De zaak was jaren geleden aangespannen door pensioenfonds Bpf Reisbranche, dat vond dat Booking.com vooral actief is met het bemiddelen voor reizigers. Daarmee zou het bedrijf een reisagent of reisorganisator zijn en ook verplicht mee moeten doen met het pensioenfonds voor dit soort bedrijven.

Booking.com stelt vooral een reserveringsplatform aan te bieden. Klanten boeken weliswaar via de sites van het bedrijf, maar Booking.com is zelf niet actief betrokken bij de overeenkomst tussen hoteliers en toeristen.

Deelname aan Bpf voor alle medewerkers

Het gerechtshof maakt uit de statuten, website, jaarstukken en algemene voorwaarden van Booking.com op dat het bedrijf wel degelijk bemiddelt bij onlineboekingen van overnachtingsplekken voor reizigers. Ook de werkzaamheden aan de IT en software van Booking.com vallen daar volgens het hof onder. Pensioenfonds PGB, de opvolger van Bpf Reisbranche, gaat het arrest goed bestuderen en aan de hand daarvan nadere vervolgstappen bepalen.

Gevolgen uitspraak voor andere platformbedrijven

Platformbedrijven die vinden dat ze buiten het pensioenstelsel mogen vallen, komen met het nieuwe oordeel verder in het nauw. Vorige week werd duidelijk dat het pensioenfonds voor de levensmiddelenindustrie in conflict is gekomen met flitsbezorgers Getir en Gorillas. In november bepaalde de Hoge Raad dat maaltijdbezorger Deliveroo, inmiddels niet meer actief in Nederland, zich had moeten aansluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds Vervoer. Rond Uber speelt een soortgelijke zaak. De rechtelijke uitspraken maken duidelijk dat deze nieuwe bedrijven eigenlijk gewoon reisbureaus, bezorgdiensten en taxicentrales zijn.

Bedrijfstakpensioenfondsen actief op zoek naar bedrijven die nog niet zijn aangesloten

Wanneer een werknemer zich aanmeldt bij een Bpf en de werkgever blijkt onder de verplichtstelling te vallen, heeft de werknemer alsnog recht op pensioen. Dit ondanks dat er geen premie is betaald door de werkgever. Dit is de belangrijkste reden voor een Bpf om actief op zoek te gaan naar werkgevers die onder de verplichtstelling vallen, maar nog niet bij het betreffende fonds zijn aangesloten. 

Onderzoek verplichtstelling door bpf-cao.nl

Is pensioenfonds verplicht voor u? Dat is wat wij voor u onderzoeken. Dat doen we met een werkingssfeeronderzoek. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel 085 130 11 39 zodat we kennis kunnen maken en daarna voor u aan het werk kunnen gaan. Een goed onderzoek naar verplichte aansluiting bij een pensioenfonds kan grote financiële problemen voorkomen.