Like Meat moet zich toch aansluiten bij bedrijfstakpensioenfonds

Like Meat moet zich toch aansluiten bij bedrijfstakpensioenfonds

In 2022 schreven we dat bedrijfstakpensioenfonds Vlep een rechtszaak verloor van Like Meat. Een jaar later heeft het pensioenfonds toch gelijk gekregen. De producent van plantaardige vleesvervangers moet zich aansluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds voor de vleesindustrie. Dit bepaalde het Haagse gerechtshof.

Geen vlees, maar toch in werkingssfeer Bpf

Het bedrijf uit Oss heeft een uitgebreid assortiment kunstvlees, waaronder Like Burgers, Like Meatballs en Like Fricadellen. Allemaal producten op basis van soja- of erwtenproteïne die qua uiterlijk en smaak echt vlees benaderen. Het hof beargumenteert dat het is achterhaald dat een gehaktballetje alleen een gehaktballetje mag heten als er vlees in zit. Daarmee valt het bedrijf onder de werkingssfeer van het Bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees (Vlep). Het hof fluit met het oordeel de kantonrechter terug. Die had voor zijn eerdere uitspraak een woordenboek uit 1992 geraadpleegd.

Een korte geschiedenis

  1. In  2016 oordeel Vlep dat Like Meat buiten de werkingssfeer valt. Dat sluit daarom een pensioencontract met ASR.
  2. In 2018 start Vlep nog eens een werkingssfeeronderzoek. Dat jaar is een nieuw verplichtstellingsbesluit gepubliceerd waarin als gemaksvoeding worden genoemd: “meelproducten, eventueel gemengd of gevuld met vlees, pluimveevlees, wild, vis of groenten”.
  3. Na het onderzoek is in 2021 de conclusie dat Like Meat gemaksvoeding produceert en zich verplicht bij het fonds moet aansluiten.
  4. Like Meat wil zich niet aansluiten bij Vlep, want er loopt al een pensioenregeling bij ASR.
  5. De kantonrechter doet in 2022 uitspraak op basis van het woordenboek uit 1992. Omdat er geen vlees zit in de producten van Like Meat, valt het bedrijf niet onder de werkingssfeer van Vlep. Dat in de volksmond ook vleesloze producten als frikandel of hamburger worden aangemerkt, is voor de kantonrechter niet doorslaggevend.

Verplichtstellingsbesluit leidend

Het bedrijfstakpensioenfonds tekent beroep aan. Like Meat geeft als argument dat alleen van gehaktballen, frikandellen en hamburgers kan worden gesproken als ze geheel of gedeeltelijk) zijn gemaakt van vlees. Het gerechtshof concludeert op basis van het verplichtstellingsbesluit uit 2018 dat de producten van Like Meat onder gemaksvoeding vallen. Er staan in dat besluit geen eisen over de ingrediënten. Bovendien vindt het hof dat Like Meat-producten door de gemiddelde burger inmiddels wel als gehaktballetjes, frikandellen en hamburgers worden beschouwd, en daarmee als gemaksvoeding.

Met terugwerkende kracht aansluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds

Like Meat moet zich door deze uitspraak alsnog met terugwerkende kracht tot 1 januari 2018 aansluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds. Vanzelfsprekend heeft dit grote financiële gevolgen. 

Werkingssfeeronderzoek van bpf-cao.nl

Bij het werkingssfeeronderzoek vergelijken wij de werkzaamheden binnen de onderneming met de werkzaamheden zoals die in de verplichtstelling van een pensioenfonds (werkingssfeerbepaling) zijn omschreven. Is er een hoofdzakelijkheidscriterium aanwezig binnen het pensioenfonds? Dan kijken we ook naar de loonsom, omzet en de gewerkte uren. Bel 085 130 11 39 voor persoonlijk advies of vraag het onderzoek aan via deze website.