Webwinkels op de radar van bedrijfstakpensioenfondsen door Greetz

Webwinkels op de radar van bedrijfstakpensioenfondsen door Greetz

Webwinkels op de radar van bedrijfstakpensioenfondsen door Greetz

Webwinkels blijven terrein winnen. Het CBS schat dat er in het eerste kwartaal van 2023 bijna 83.000 webwinkels zijn in Nederland. Voor ondernemers is het starten van een webwinkel een aantrekkelijke optie vanwege de vaak lage kosten. Als er personeel in dienst is, moet wel goed gekeken worden of er een verplichtstelling bij een bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is. Dit gebeurt niet altijd. De Greetz-rechtszaak is hier een voorbeeld van.

Greetz aangeschreven door Pensioenfonds Detailhandel

Greetz is een succesvolle webwinkel waar particulieren (gepersonaliseerde) wenskaarten en/of cadeaus kunnen bestellen en thuis laten bezorgen. De webwinkel is in 2004 opgezet en is uitgegroeid tot een succesvol platform voor persoonlijke verrassingen. Een paar jaar geleden werd Greetz door het Pensioenfonds Detailhandel aangeschreven vanwege de werkingssfeer die voor detailhandels geldt. Op 23 december 2019 is de vonnis uitgesproken dat Greetz onder de werkingssfeer valt van detailhandel.

Valt webwinkel onder werkingssfeer BPF?

Voor fysieke winkels is het bijna vanzelfsprekend dat de winkel onder de werkingssfeer van bedrijfstakpensioenfonds Detailhandel valt. Dit besef is niet altijd aanwezig bij webwinkels die uitsluitend online actief zijn. Greetz dacht niet onder Detailhandel te vallen omdat het verkopen van materiële waren niet de insteek is van het bedrijf. 

Bij Greetz staat het gebaar en de beleving die gepaard gaat met een persoonlijke verrassing voorop en niet de producten die daarvoor worden aangeboden. Ondanks dit statement heeft de rechter besloten dat de kernactiviteit van de webwinkel het verkopen van waren is. Dat de gepersonaliseerde waren voor klanten zelf niet verkoopbaar zijn, verandert het besluit niet. Klanten bestellen namelijk een product via de website van Greetz, dat gedefinieerd kan worden als “te verhandelen goed of koopwaar”.

Greetz bevestigt angst pensioenfondsen

De zaak omtrent Greetz bevestigt een angst van pensioenfondsen: er zijn webshops op de markt die onterecht niet deelnemen aan een pensioenfonds. Ondanks het niet aansluiten, heeft een werknemer alsnog recht op pensioen wanneer blijkt dat een werkgever aangesloten had moeten zijn bij een bepaald pensioenfonds. Zelfs als er  geen premie hiervoor is afgedragen. Om zulke doemscenario’s te voorkomen zijn pensioenfondsen de laatste jaren actiever met het aanschrijven van webshops.

Besef webwinkeliers creëren

De Greetz-rechtszaak heeft webwinkels op de radar van pensioenfondsen gezet. De werkingssfeer van detailhandel is ruim geformuleerd en heeft daarmee een groot bereik. Heeft u een webwinkel en personeel in dienst? En bent u niet aangesloten bij een pensioenfonds? Dan is ons advies om een werkingssfeeronderzoek uit te laten voeren. Als blijkt dat een verplichtstelling van toepassing is, kunt u tijdig afspraken maken met het pensioenfonds om de schade te beperken. 

Dus heeft u een webwinkel of wilt u graag een webwinkel beginnen? Laat een werkingssfeeronderzoek uitvoeren en voorkom vervelende verrassingen!


Over de schrijver