Werkingssfeeronderzoek bedrijfstakpensioenfonds
Het is vaak complexe materie die grote (financiële) gevolgen voor bedrijven kan hebben.
Schakel daarom op tijd een BPF-specialist in.
Werkingssfeeronderzoek bedrijfstakpensioenfonds
Bij het werkingssfeeronderzoek vergelijken wij de werkzaamheden binnen de onderneming met de werkzaamheden zoals die in de verplichtstelling van een pensioenfonds (werkingssfeerbepaling) zijn omschreven. Deze vergelijking maken wij onder andere op basis van uitingen op de website, uittreksel van KvK, de statuten van de onderneming, sectorindeling en een uitgebreide inventarisatie. Iser een hoofdzakelijkheidscriterium aanwezig binnen het pensioenfonds? Dan kijken we ook naar de loonsom, omzet en de gewerkte uren.
Door preventief of een validatie werkingssfeeronderzoek uit te laten voeren, kunt u de risico's van een verplichte aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds (BPF) in kaart laten brengen. Deelname kan door een BPF met terugwerkende kracht worden gevorderd. Daarom is het van belang om te bepalen sinds wanneer u de werkzaamheden in het kader van de verplichtstellingsbeschikking verricht en/of de verplichtstellingsbeschikking in de loop der tijd gewijzigd is.
Het goed in kaart brengen van het risico van terugwerkende kracht, is een belangrijk onderdeel van een uitgebreid werkingssfeeronderzoek. Jurisprudentie toont aan dat dit risico tot vele jaren terug kan gaan.
Wanneer u al bent gesignaleerd door een BPF is het van cruciaal belang om uw strategie te bepalen voordat u gegevens aanlevert. Het aanleveren van gegevens hoeft u in beginsel alleen te doen als het duidelijk is dat u onder de werkingssfeer valt.
Het is raadzaam om onafhankelijk onderzoek te doen naar de werkingssfeer als tegenhanger van het onderzoek dat het BPF reeds heeft gedaan. Zowel de pensioenadviseur van de huidige regeling als het BPF zijn uiteraard niet onafhankelijk.
Uit het werkingssfeeronderzoek volgt een van deze drie conclusies:
1. Aansluiten is niet verplicht;
2. Aansluiting is verplicht;
3. Onderzoek geeft onvoldoende uitsluitsel.
De laatste uitkomst, namelijk 'Onderzoek geeft onvoldoende uitsluitsel' is niet altijd te vermijden. In het uiterste geval is het eerste aanleg aan de kantonrechter om hier een oordeel over te geven.
"Geen premie, wel pensioen" voor de werknemer
Werkgever
Als werkgever dient u volledig te kunnen vertrouwen op het uitgevoerde werkingssfeeronderzoek en de hieraan verbonden conclusie door uw accountant of adviseur. Bestaat er twijfel? Vermijd risico's en laat een eerder afgegeven weringssfeeronderzoek door ons auditen. Dit biedt u de maximale zekerheid.
Accountant
Uw klant is aangeschreven door een BPF. Als accountant kunt u ons inschakelen om een werkingssfeeronderzoek te laten uitvoeren voor uw klant. Bij het onderzoek trekken we samen met u op.
Pensioenadviseur
Bij complexe BPF-vraagstukken kunnen wij u helpen variërend van een second opinion door een audit op uw rapport, tot het volledig uitvoeren van het werkingssfeeronderzoek.
De kosten van een werkingssfeeronderzoek zijn sterk afhankelijk van het type onderzoek en de tijdsduur hiervan. Na een eerste indruk van uw casus kunnen wij een schatting maken van de kosten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw casus te bespreken.
Advies op maat? Vraag een offerte aan. Wij helpen u graag verder.