Pensioenfondsen jagen steeds vaker op bedrijven

Pensioenfondsen jagen steeds vaker op bedrijven

Booking.com is de laatste jaren een waar begrip geworden in de reisbranche, maar hoort deze organisatie wel thuis in de reisbranche? De rechter vindt van niet. De jacht op deze organisatie is mislukt, maar de jager geeft niet op. Waarom gaan pensioenfondsen steeds vaker op jacht naar bedrijven? Kun je dit als organisatie voorkomen of is het een kwestie van geluk?

Op 28 mei heeft het Hof geoordeeld dat Booking.com niet onder de verplichte werkingssfeer valt van de reisbranche. Had het Hof anders geoordeeld, dan waren de gevolgen voor Booking.com ingrijpend van aard. De jacht op Booking.com heeft in deze situatie anders uitgepakt dan het pensioenfonds verwachtte. Hoe kan een gigant als Booking.com überhaupt de prooi zijn in deze jacht?

Premie betalen met terugwerkende kracht

Bedrijfstakpensioenfondsen (Bpf) jagen steeds actiever op bedrijven die zij kunnen aanschrijven, maar de jacht wordt steeds moeilijker. Door de hoge tempo van technologische ontwikkelingen verandert de bedrijfsvoering sneller dan de teksten van een verplichtstelling. Zo kan een minimale verandering in de bedrijfsvoering resulteren in een verplichte aansluiting bij een Bpf. Op basis van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wet bpf 2000) hebben pensioenfondsen zelfs de bevoegdheid verplichte deelname op te leggen aan organisaties. De fondsen hebben zelfs de bevoegdheid om de premie met terugwerkende kracht op te eisen, soms met een dwangbevel. Het opeisen met terugwerkende kracht kan tot 20 jaar teruggaan in de tijd, met mogelijk zeer ingrijpende consequenties voor uw bedrijf!

“Geen premie – wel pensioen principe is vergelijkbaar met een hongerwinter voor bedrijfstakpensioenfondsen. Om te overleven is jagen de enige optie.”

Als uw bedrijf is aangeschreven door een Bpf is het een stuk lastiger om een regeling te treffen. Dit is een stuk makkelijker wanneer u vroegtijdig op een mogelijke aanschrijving anticipeert. Wat leidt ertoe dat pensioenfondsen zo proactief zijn geworden in het aanschrijven van bedrijven?

Een werknemer heeft alsnog recht op pensioen wanneer blijkt dat een werkgever aangesloten had moeten zijn bij een bepaald pensioenfonds, maar geen premie hiervoor heeft afgedragen. Dit betekent dat het pensioenfonds de werknemer betaalt uit de premie van de andere deelnemers die wel premie hebben afgedragen aan de pensioenfonds. Daarnaast wordt dit bedrag verhaald op de werkgever, wat kan resulteren in een rechtszaak. Dit brengt extra kosten met zich mee naast de mogelijke schade die u als werkgever dient te betalen.

Kun je dit als organisatie voorkomen of is het een kwestie van geluk?

Als werkgever kunt u een soortgelijke situatie voorkomen door bij het ontstaan van uw bedrijf een werkingssfeeronderzoek te laten uitvoeren. Dit om er zeker van te zijn of u onder een pensioenfonds valt of niet. Zijn er ontwikkelingen in de bedrijfsvoering of in de werkzaamheden? Laat een bestaand werkingssfeeronderzoek valideren om uzelf te verzekeren dat de conclusie voor de verplichtstelling niet is veranderd. Op deze manier kunt u de jager afweren.

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver